19. MARS 2024

Møtet finner sted  tirsdag 19. mars 2024 kl. 19:00 som vanlig på:

Aktivitetshuset 33 Frysja, Kjelsåsveien 151 (vis a vis Rema 1000 ved Stillatorget).

Møtet starter kl. 19:00. (Men kom gjerne tidligere så rekker du å snakke med fiskevenner)

Påfølgende møte er: 16. april 2024.

Laks – Historien om en fantastisk fisk og tre litt under middels fiskesesonger – Randulf Valle

«Han står på samme sted, år etter år. Han går opp og velter seg i vassyta, år etter år. Han lokker og egger. Han får blodet til å bruse, han er en glede som ikke er til å beskrive, han plager meg så det gjør vondt. Han stimulerer, han får meg til å føle avmakt. Gode gud, få ham bort. Spreng kulpen der han står. Før jeg selv sprenges i stumper og stykker.»

Slik innleder den svenske forfatteren Hans Lidman historien Laksen i Erkikulpen, som handler om en stor hanlaks i en bortgjemt kulp et sted i det veldig Tanavassdraget. Laksen sender Lidman ut på en monumental reise. Den starter med tog i Sør-Sverige og avsluttes til fots med spitcanestanga som vandrestav. Mens provianten går mot slutten og grensene mellom drøm og virkelighet viskes ut lover Lidman at han skal bli ved kulpen til laksen tar. Selv om det betyr at han ikke vil orke å gå den lange veien ut igjen.

I 2020 la også Randulf Valle ut på tur med laksen som mål. Han ville fiske seg gjennom laksenorge fra Mandal i sør til Nordkinn i Nord. Han ville jakte på laksen så langt over havet det er mulig å finne den. Underveis forsøkte han å få oversikt over hva vi vet om laksen – og hvordan vi har funnet det ut. Men mest av alt ønsket han å følge i Hans Lidmans fotspor på jakt etter villmarkslaksen. Den som krever at du tar alt du trenger på ryggen og setter kursen bort fra vei og stier.

Én sesong ble til tre, men til slutt ble opplevelsene og kunnskapen samlet i boka Laks – Historien om en fantastisk fisk og tre litt under middels fiskesesonger. Det har blitt en bok som viser hvor mange av laksens mysterier vi har klart å trenge inn i. Men like vanskelig som å avsløre laksens hemmeligheter kan det være å finne ut hva som gjør at så mange også i dag blir omtrent like oppslukt av laksen som Lidman.

Når Valle besøker Oslo og Omegn Fluefiskere kan vi vente oss et foredrag med utgangspunkt i boka: Gammel og ny vitenskap, blandet med forvaltning og egne opplevelser i laksenorges ytterpunkter. Men også en søken etter det som driver oss laksefiskere. I jakten på dette spørsmålet  kan både fiskekompisen som er psykolog, litterære klassikere, teologiske begreper og demonologien gi svar…

Randulf Valle har siden 2004 levd av å være på tur. Han har gitt ut 14 bøker, skrevet flere hundre artikler og har i fem år produsert Podkasten Uteliv, som nettopp har passert 200 episoder og godt over en million avspillinger.

Det blir naturligvis anledning til å kjøpe boka og få den signert.