Hopp til hovedinnhold

OOFF - Oslo og Omegn Fluefiskere

Oktobermøte: Lakselordene i Lågendalen Morten Harangen, 20. oktober kl 19:00

I nesten 100 år preget britiske aristokrater laksefisket i Numedalslågen. Velstående offiserer, diplomater og representanter for Victoria-tidens adel kom til Vestfold for å bryne seg på elvas konge. Noen fisket en dag eller to, for aldri å returnere. Andre kjøpte opp eiendom og fiskerettigheter, og kom tilbake år etter år.

Mens denne spennende epoken er godt dokumentert i mange store og små laksevassdrag i Norge, er den britiske æraen i Numedalslågen lite kjent. For ti år siden begynte Morten derfor å nøste i de få trådene som fantes, i praksis noen opplysninger i lokale bygdebøker, et gammelt fotografi og enkelte vandrehistorier. Det var, skulle det vise seg, et arbeid han ikke ante rekkevidden av. Gjemt i alt fra nedstøvede pappesker på Lardals mange gårder, til fotoalbumene tilhørende staselige britiske gods, fantes spor etter lakselordene i Lågendalen. Sakte, men sikkert begynte en spennende historie å ta form. 

 


“Lakselordene i Lågendalen” er mer enn bare historien om den britiske dominansen i Numedalslågen. Det er historien om den gang imperiet Storbritannia var på sitt mektigste - og om hvordan representanter for overklassen fant veien til Norge, hvilken betydning det fikk for land og folk. Det er historien om rikdom, eventyrlyst og tragedier. Om nesten 100 år med britisk dominans i Numedalslågen. 
Som en bonus får vi en sekvens bilder og historier fra lakselordenes egen lekegrind, Skottland. Flere av britene som boltret seg i Numedalslågen fisket til vanlig i River Spey, og Morten skal vise bilder fra sitt laksefiske der - på Ballindalloch-valdet, hvor tradisjonene fremdeles står sterkt. 

 Velkommen

 

OBS.

Neste møte er 24 november då handlar det om de Nordsvenska Laxälvarna
Ikke glem øl på Frithjof første onsdag i vær måned 

Sted: Aktivitetshuset 33 Frysja, Kjelsåsveien 151 (VedRema 1000 vid Stillatorget)
2015-10-20 kl. 19:00:00

(Opprettet: 09.04.2015)
(Sist oppdatert: 19.10.2015)

Print this

Tidligere møter

Oslo og Omegn Fluefiskere
P. b. 6701 Rodeløkka
0503 Oslo

Tidevann
Beregnet tidevann (høy/lav) for Oslo
Høydene er gitt i cm over sjøkartnull.
Tidspunktene følger gjeldende tid i Norge. Norsk normaltid (GMT + 1 time) i vinterhalvåret. Norsk normaltid + 1 time (GMT + 2 timer) når sommertid gjelder.
Kilde: statens kartverk
OOFF - Oslo og Omegn Fluefiskere
P. b. 6701 Rodeløkka
0503 Oslo
ooff@ooff.no
Feil meldes til webmaster